Heidi Avellan 2 december 2011

Inget nytt storsjukhus

Det blir inget nytt storsjuk i Skåne.

Regionledningen och kommunledningarna i Malmö och Lund är överens om att fortsätta bygga på dagens två sjukhusområden.

Vilken lättnad.

Det är klart att sjukhusledningen kan drömma om ett stort, nytt och fint specialiserat sjukhus. Och att både forskning och specialistvård kunde dra nytta detta.

Men det är inte lika klart att detta är i patienternas bästa intresse.

Det handlar om hur – redan – knappa resurser används.

Det handlar om var huset ligger – ute på en åker eller lättillgängligt mitt i smeten som gamla Mas i Malmö idag. På promenadavstånd från bussar och Triangelns tågstation.

Det handlar om att sjukhus och högskola är goda grannar.

Det handlar om att ett nybygge stör verksamheten – länge.

Käbblet mellan två sjukhus om var specialistvården ska ligga är inte skäl nog att bygga ett tredje.

Nu vet sjukvårdspolitiker och sjukhuspersonal vad som gäller. Dags att kan de laga efter läge.


 • Anonym

  Heidi.
  Du som brukar skriva nyanserat. Vad är detta?
  ”Käbblet mellan dagens två sjukhus … är inte skäl nog att bygga ett tredje” Hur kan du ens ANTYDA att det sådant som ligger bakom tankar om ett tredje sjukhus. Jag klagar mycket på politikernas dåliga kunskap och att de sväljer för mycket från tjänstemän. MEN DET HÄR MÅSTE RÄKNAS SOM DÅLIG JOURNALISTIK.
  Plötsligt TYCKER du väldigt mycket i en debatt där Sydsvenskan hållit en mycket låg profil med att beskriva bakomliggande motiv till konstiga profileringar som drabbat vården för alla skåningar genom försämrade verksamheter.
  DU är lättad. Varför. Jo, för att inte käbblet ska styra!
  Snälla.
  Det är okunniga regiondirektörer och sjukhuschefer som styr och DET BORDE NI SKRIVA OM – inte säga att sjukhusen käbblar (sjukhus är ett opersonligt substantiv som inte kan käbbla) Lägg ansvaret där det ÄR och utred och beskriv politiker och tjänstemäns ansvar och okunskap i dessa beslut. Beskriv konsekvenserna hittills och riskerna i framför allt patientsäkerhet med hittillsvarande profileringar.