Heidi Avellan 5 mars 2012

Busiga bussar – och bussiga

Kollektivtrafikanter får stå ut med mycket.

Guppar, inbromsningar, gasen-i-botten-ryck, racerstart från hållplatsen så passagerarna faller och slår sig. Dörrar som slår igen så man klämmer sig. Trafikolyckor.

Chaufförerna är stressade, pillar på sin mobil, kör mot rött, struntar i medtrafikanter, om man får tro de läsarkommentarer som strömmat in efter helgens reportage om olyckor på och med  de gröna stadsbussarna i Skåne – de flesta i Malmö och Lund:

Varje dag – en ny olycka:

”Skånetrafiken har nollvision för skador i trafiken, menar ansvariga regionrådet Mats Persson (FP). Sydsvenskans kartläggning och forskning vid Lunds tekniska högskola visar att verkligheten är en annan.”

Kanske är det passagerarna som är gnälliga. Som stör förarna. Eller tidtabellerna som är för tajta – eller jobbschemat som är omänskligt.

Något är hur som helst på tok. Var och en som åkt buss i Malmö-Lund kan tyvärr själv bekräfta den dystra bilden.

Att detta är oacceptabelt behöver knappast sägas.

Ska denna storstadsregion klara sig undan trafikinfarkt så måste fler välja bort bilen och cykeln är inte alltid att alternativ.

Nu talas det om biltullar och trängselskatt, men varför ta till piskan då det finns morötter?

En smidig och trygg kollektivtrafik med täta turer är det som behövs, det som gör kampanjen ”Älskling jag tog bussen, gör det du också” till något mer än ett lite småtöntigt inslag i stadsbilden. Gärna spårbundet, gärna under jord – som  metro till Köpenhamn – men i praktiken blir det buss för de flesta.

Så ge oss fler bussiga bussar.

En smidig kollektivtrafik med täta turer borde vara en självklarhet


  • Kollektivtrafiken finansieras genom skatten. Detta innebär att varje argument för utökning borde följas av en berättelse om varför vi som väljer cykeln skall betala för kollektivtrafiken. Nej, biltullar och trängselskatter under rusningstid är en mycket rimligare lösning…