Sommar i Skåne 25 augusti 2015

Upplev Skånes kust från cykelsadeln

Med cykeln kommer du enkelt och gratis nära Skånes varierande natur, historiska platser och inte minst alla vackra stränder. Vi tipsar om tre turer längs den 37 mil långa Kattegattleden.

Mellan Helsingborg och Höganäs finns mycket att upptäcka. Foto: Per Nilsson

Helsingborg – Höganäs
Den här sträckan, som är 22 kilometer lång, bjuder på en vacker tur längs med kusten där du har utsikt över Öresund och danska Själland. Blir du sugen på att ta dig ett dopp under turen så bjuds det på många tillfällen. Annars finns det fler anledningar till att hoppa av från cykelsadeln. Nära start har du Sofieros slotts omtalade trädgård. Är du förtjust i pittoreska fiskelägen gör du bra i att närmare spana in Domsten och Viken. Utanför Viken hittar du Beredskapsmuseet som har en underjordisk försvarsanläggning från andra världskriget. Därefter cyklar du vidare längs med Kullahalvön. Har du ännu inte besökt naturreservatet Kullaberg med sin dramatiska natur, är det helt klart värt en avstickare. Börjar bli hungrig när du närmar dig Höganäs så är det bara bra eftersom gårdsbutiker och mat är utmärkande för staden.

Har du inte upplevt Kullaberg är det helt klart värt en avstickare när du cyklar Kattegattleden. Foto: Kommunhoganas.se

Höganäs-Ängelholm
Sträckan mellan Höganäs och Ängelholm är 40 kilometer. Turen fortsätter runt den vackra Kullahalvön och på vägen passerar du många många sköna stränder och pittoreska hamnar som är värda att stanna vid. Har du tur kan du dessutom få syn på sälar i havet. Eller varför inte ta ett stopp på någon av vingårdarna, gårdsbutikerna eller konsthantverkarna längs vägen? Gillar du historiska byggnader kan det vara värt att ta en avstickare till vackra Vegeholms slott som har anor från 1500-talet. Väl framme i Ängelholm är ett populärt besök Järnvägsmuseet och cykelsemestrar du med barn kan du ta en sväng till Ängelholms Hembygdspark.

När du cyklar mellan Ängelholm och Båstad viker du av från kusten och cyklar i jordbrukslandskap. Foto: Upplevbjare.se

Ängelholm-Båstad
Från Ängelholm till Båstad har du en stundtals svettig sträcka på 36 kilometer. Du cyklar du längs med kusten till Vejbystrand där du kan besöka KVS-museum och lära dig om en 100-årig vårdhistoria och samtidigt ta en titt på Sveriges äldsta minigolfbana. Resan fortsätter genom öppna strandängar, mindre kustsamhällen och små skogspartier. I Ängelsbäcksstrand viker du av från kusten och cyklar tvärs över halvön, till hjärtat av Bjäre. Räkna med en del uppförsbackar på vägen som nu går igenom ett jordbrukslandskap. Du fortsätter genom Grevie och är du sugen på en paus kan det vara värt att stanna och vandra i Grevie backar, en för många okänd naturpärla med gräsbevuxna rullstensåsar och vacker utsikt. Har du haft det motigt med uppförsbackarna kommer nu belöningen med den snabba cykelfärden utför åsen innan du är framme i kuststaden Båstad.

Kattegattleden är märkt med en etta på de rödvita skyltarna. Foto: Kattegattleden

3 tips!
° Vill du slippa motvind? Glöm inte att kolla hur vinden blåser.
° Om du blir trött kan du välja att tåget tillbaka. På Öresundstågen får cykeln följa med i mån om plats men glöm inte att lösa cykelbiljett.
° Tips på fler sevärdheter, kartor och annat matnyttigt hittar du här.